De voordelen van IT beveiliging

0
434

IT beveiliging krijgt terecht veel publiciteit. Een beveiligingslek kan grote gevolgen hebben. IT staat voor informatietechnologie. Maar feitelijk gaat het om de beveiliging van gegevens. Als we praten over de voordelen van IT beveiliging oftewel gegevensbeveiliging, dan gaat het met name om de voorkoming van de negatieve gevolgen van een beveiligingslek.

Cybersecurity

Het wijdverspreide gebruik van het Internet heeft de noodzaak van een goede gegevensbeveiliging nog eens versterkt. De beveiliging vanwege het Internet wordt cybersecurity genoemd. Er zijn nog zeer weinig bedrijven, die niet gebruikmaken van het Internet, bijvoorbeeld voor internetbankieren. Daarom is het belang van een goede beveiliging zeer groot. Als die beveiliging onvoldoende is, kunnen hackers in het op het Internet aangesloten systeem komen en wellicht verder een intranet opgaan, als die er is en dat is zeer vaak het geval. De formele naam daarvoor, die ook in de wetgeving wordt gebruikt, is computervredebreuk.

Privacy

Organisaties en bedrijven hebben de verplichting om goed voor de gegevens over andere organisaties en bedrijven, maar ook privé personen, te zorgen. Alleen al ‘het op straat komen’ van namen, kan significante negatieve gevolgen hebben. Ook voor de bescherming van de privacy is een goede cybersecurity zeer belangrijk. Bedrijven vermelden normaliter nooit de adresgegevens van personeelsleden, ook om kidnapping en inbraak in hun huis te voorkomen.

Enige andere risico’s

Naast de aantasting van de privacy, zijn er veel meer risico’s. (Bedrijfs)spionage is een voorbeeld. Een goede hacker kan veel geld verdienen met het stelen van bedrijfsgeheimen. Een ander voorbeeld, dat veel wordt genoemd, is zogenoemd ransomware. Via het Internet komt er een programmaatje op een computer terecht, die veel schade kan toebrengen, bijvoorbeeld door gegevens te wissen. De eigenaar van de computer wordt dan afgeperst om te voorkomen dat het onheil geschiedt. Een hacker kan ook de toegang tot een computer gebruiken om allerlei transactie te doen. Er kan dan een rekening komen van een bepaald product, dat echter nooit is ontvangen.

Toegangsbeveiliging

Toegangsbeveiliging is een primaire vorm van gegevensbeveiliging. Er zijn allerlei maatregelen mogelijk om ongewenste toegang tot een computer te voorkomen. Het gebruik van de goede wachtwoorden en die regelmatig wijzigen, is eigenlijk een minimum vereiste. Tweestapsverificatie is toch eigenlijk wel gewenst. Dan krijg je na de invoer van je wachtwoord een sms of e-mailbericht met een code die je vervolgens moet intikken. Een goede firewall en antivirusprogramma zijn feitelijk ook vereisten.

Conclusie

Het grote voordeel van gegevensbeveiliging is de voorkoming van de negatieve gevolgen van een lek. Maar ook kan een bedrijf, dat zijn beveiliging zeer goed op orde heeft, dit in zijn promotie gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in