Kies de juiste laptop met dit termenoverzicht

0
172

Bij het kiezen van de juiste laptop kan het soms lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Waaraan moet een laptop voldoen? En wat betekenen al die termen eigenlijk? Het begrijpen van deze termen maakt het makkelijker om een keuze te maken. Dus wordt  laptops vergelijken eindelijk een stukje makkelijker met dit overzicht. Of je nu een 14-inch laptop, een geschikte gaming laptop of een laptop zoekt voor het bewerken van foto’s en video’s, met dit overzicht maak je de juiste keuze.

Schermgrootte

Het formaat van de juiste laptop is afhankelijk van waarvoor je de laptop wilt gebruiken. Hoe groter het scherm, hoe beter afbeeldingen en video’s te bekijken zijn. De beste 14 inch laptop is meestal handiger voor onderweg, omdat deze gemakkelijker in een tas past en bovendien lichter is.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen van laptops wordt aangegeven met RAM. In combinatie met de processor bepaalt het werkgeheugen hoeveel taken een laptop tegelijk aankan. De hoeveelheid is uitgedrukt in gigabyte. Over het algemeen geldt: hoe meer RAM, hoe meer taken je laptop tegelijkertijd kan uitvoeren, hoe sneller hij is. Voor een snelle laptop wordt minimaal 16 GB werkgeheugen aanbevolen.

Processor

De processor is het hart van je laptop en bepaalt voornamelijk hoe snel je laptop is. Om te bepalen welke processor het beste bij jou past, moet je vooral bepalen waar je de laptop voor wil gebruiken. Voor enkel wat internetten, e-mailen en het schrijven van teksten is elke processor snel genoeg. Wil je foto’s of video’s bewerken kijk dan naar een AMD Ryzen 5, AMD Ryzen 7, Intel Core i5 of Intel Core i7. Voor games moet een AMD Ryzen 5 of Intel Core i5 voldoende zijn, mits je er een goede videokaart bij kiest.

Opslagcapaciteit

De totale opslagcapaciteit bepaalt de hoeveelheid bestanden die jij kan opslaan op je laptop. Maar niet alleen bestanden en afbeeldingen nemen ruimte in, ook besturingssystemen en programma’s die je wil gebruiken. Nu is het lastig in te schatten hoeveel opslagcapaciteit je precies nodig hebt. De meeste gebruikers hebben genoeg aan 512 gigabyte. Deze opslag biedt ruimte voor onder andere 5000 muziekbestanden, 50.000 foto’s en 50 full HD video’s.

Videokaart

Een videokaart is gemaakt voor het afspelen van video’s en games. De kracht van de videokaart bepaalt met welke instellingen en met hoeveel frames per seconde een spel of video afgespeeld wordt. Nvidia is één van de bekendste videokaarten en een goede keuze als je veel video’s of games wil afspelen op je laptop. Let er daarnaast ook op dat de videokaart minimaal 60 frames per seconde aankan. Dit is de standaardinstelling voor video’s en games.

Scherpte

De scherpte van je laptop scherm wordt uitgedrukt in pixels. Hoe hoger de pixels, hoe scherper het beeld. Full HD is de meest gangbare scherpte en heeft een resolutie van 1920×1080 pixels. Tegenwoordig kan je ook laptops krijgen met een 4k resolutie. Super scherp, maar deze scherpte gebruik je eigenlijk alleen als je je laptop wil gebruiken om foto’s of video’s te bewerken.

Paneeltype

Het paneeltype is het soort scherm dat in je laptop geplaatst is. Er zijn enorm veel verschillende soorten schermen met alle hun eigen voor- en nadelen. Werk je vaak buiten, dan is het verstandig om te gaan voor een paneel dat lichtweerkaatsing tegengaat. Wil je jouw laptop vooral voor gamen gebruiken? Ga dan voor een TN-paneel. Dit scherm ververst snel en is dus geschikt voor de beste gamebeleving. Voor de beste kleuren en scherpte kan je het beste gaan voor een OLED of IPS paneel. Met deze checklist vind jij een laptop die bij je past!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in